Tidigare pristagare
2014 Deskjockeys
2015 Grant Thornton
2016 Maroni
2017 Saldo
Juryn består av
- Bengt Skough från FAR
- Jan Söderqvist från Visma
- André Bodin från Wolters Kluwer
- Peter Rexhammar från Deskjockeys
- Göran Krafft från Kairos Future
- Lena Möllerström Nording från Grant Thornton
Föreningen auktoriserade revisorer (FAR), den svenska branschorganisationen för revisorer, redovisningskonsulter och andra som arbetar på redovisningsbyråer, utser varje år Årets framtidsbyrå. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma de byråer som har kommit längst i sin moderniseringsprocess.
Processen för att utse årets framtidsbyrå börjar med att alla intresserade byråer gör ett test. Utifrån resultatet i detta test väljer sedan en jury ut vilka som ska gå vidare, och som därmed har chansen att tilldelas utmärkelsen.
Nomineringsperioden för året avslutades 10 augusti, och nu är nomineringarna klara. Av de 88 byråer som gjorde testet kvalificerade sig elva stycken till juryns bord, där ett ytterligare urval gjordes. Nu står det mellan fem byråer, och dessa är:
- Wint
- Revideco
- PBAB
- Keeper
- Baks
Wint sticker ut lite på denna lista. Anledningen är att man inte längre ser sig som en redovisningsbyrå, utan som ett techbolag. Allt är numera automatiserat i deras tjänst, och den som väljer att använda sig av Wint får inte tillgång till en egen konsult – nästan allt sköts av systemet.
Juryn har framför allt tittat på fyra saker i sin bedömning.
- Ledarskap
- Affärsmodeller (nytt för i år)
- Verksamhetens mål
- Tjänsteerbjudandet och utvecklingen av detta
Årets pris kommer att delas ut 20 september 2018, i samband med FAR:s årsstämma.
Hur blir man årets framtidsbyrå?
Det säkraste sättet att komma med i den grupp av företag som kan ta hem utmärkelsen Årets framtidsbyrå är att få högsta poäng på testet. Det ska dock påpekas att det även går att delta utan att ha gjort testet, och att det vissa år är så många företag som får full poäng att detta inte räcker för att bli nominerad. Frågorna i testet förändras också, i takt med att branschen förändras.
Det finns dock vissa tips som fungerar. I en artikel i FAR:s tidning Balans nämns följande fem områden, som juryn fokuserar på.
- Hur ledarskapet är fördelat och organiserat på byrån. Vem är det som leder, och har hen också i uppgift att producera?
- Mångfalden och rekryteringen, både kulturellt och strukturellt. FAR tycker att byråer måste bli bättre på att spegla det omgivande samhället. Många byråer har dessutom en hög medelålder, och verkar ha svårt att rekrytera yngre medarbetare.
- Hållbarhet, med fokus på personalen. Många byråer har hög omsättning på personal, vilket gör det svårt att få en kontinuitet i verksamheten. Att ha en långsiktig personalpolitik handlar om att erbjuda karriärmöjligheter, och samtidigt möjliggöra för de anställda att få en balans mellan arbete och fritid. För att företaget ska bli hållbart måste det finnas en modell som möjliggör tillväxt.
- Förändring och innovation är viktiga, inte minst om byrån ska finnas kvar i framtiden. Finns det en plan för innovationer på företaget, som visar vad man vill uppnå? Affärsmodellerna är viktiga här, men det viktigaste är erbjudandet till kunden.
- Tjänsteutbud och -utveckling. Vilka tjänster finns idag tillgängliga för kunderna, och vilka tjänster är under utveckling? Kanske efterfrågar kunderna andra tjänster än bara den traditionella rådgivningen.