Det är viktigt att känna till skillnaden mellan en förmånsbil och en tjänstebil. Skillnaden är inte minst viktig av skattetekniska skäl.
- En tjänstebil ska användas i tjänsten, och får därför högst användas privat för 100 mils sammanlagd körning privat, vid maximalt tio tillfällen under ett år. Den som kör tjänstebilen privat kommer att förmånsbeskattas för privata passager vid avgiftstullarna i Stockholm och Göteborg, och de broar som är avgiftsbelagda i Sverige*, även vid resor till och från arbetet. Kostnaden för passagerna är dock avdragsgill. För att undvika straffbeskattning på grund av otillåtet användande av tjänstebil är det viktigt att ha en körjournal. En GPS-baserad körjournal underlättar för att hålla reda på passager av detta slag.
- En förmånsbil är en en tjänstebil som även används privat, och den ska beskattas för detta. Beskattningen beror på förmånsvärdet, som påverkas av tillval, om arbetsgivaren betalar drivmedlet, körsträcka per år,och också av huruvida det rör sig om en miljöbil eller inte.
En bil som kostar mer än 7,5 prisbasbelopp betraktas som en lyxbil. Detta innebär att föraren får betala ett lyxbilstillägg på 20 procent av förmånsvärdet.
Ofta används begreppet bilförmån när man talar om förmånsbilar. Ordet tjänstebil kan användas både om förmånsbilar och om tjänstebilar i egentlig mening. För att räkna ut värdet av bilförmånen rekommenderar vi att du använder Skatteverkets sida för bilförmånsberäkning, som finns här.
Hur påverkar bonus-malus tjänstebilarna?
1 juli 2018 infördes ett nytt system för beskattning av bilar. Systemet heter bonus-malus, vilket helt enkelt betyder bra-dåligt. Grundtanken är att bilar med låga utsläpp belönas med en bonus, medan skatten höjs för bilar med höga utsläppshalter. Bonus-malus påverkar också förmånsvärdet på förmånsbilar. Detta beror på att en ny miljöbil i princip alltid är dyrare än en jämförbar bil utan miljötekniken. Förmånsvärdet på miljöbilen sätts då ned för att inte bli högre för miljöbilen är för den mindre miljövänliga bilen.
Malusskatten läggs på förmånsvärdet, vilket innebär att månadskostnaden för föraren, och de sociala avgifterna för arbetsgivaren, blir högre. De nya reglerna innebär inte någon dramatisk höjning av vare sig förmånsvärdet, skatten eller de sociala avgifterna, skrev Svenska Dagbladet tidigare i år.
- För en dieseldriven bil, som kostar 300 000 kronor och släpper ut 110 gram koldioxid per kilometer, blir fordonsskatten 3327 kronor per år. Summan läggs till förmånsvärdet för bilen, som blir 44 500 kronor.
- En bensinbil till samma pris, som släpper ut samma mängd koldioxid, får ett förmånsvärde på 42 800 kronor.
- En laddhybrid, vare sig det rör sig om en el/bensin- eller el/dieselhybrid, får förmånsvärdet nedsatt med 40 % eller maximalt 10 000 kronor, vilket sker efter att förmånsvärdet justerats ned till samma nivå som en järmförbar bil utan miljöteknik. I praktiken blir vinsten dock större än detta, eftersom en laddhybrid har mycket låga koldioxidutsläpp. Dessa regler gäller för bilar som kan laddas från elnätet, samt för gasdrivna bilar (dock ej gasoldrivna).
- Bilar som drivs med etanol, gasol, rapsmetylrester eller andra liknande drivmedel, samt elhybridbilar som inte kan laddas från elnätet, får förmånsvärdet nedsatt till samma nivå som för en jämförbar bil utan miljöteknik.
Fordonsskatten påverkas inte för fordon som släpper ut mindre än 95 gram koldioxid per kilometer.
Drivmedelsförmån
Drivmedelsförmån räknas ut separat, skilt från bilförmånsvärdet, och gäller alla typer av drivmedel, även el och miljöbränslen. Förmånen ska räknas ut när arbetsgivaren betalar drivmedel för privata körningar, vare sig det gäller en förmånsbil eller en privat bil som den anställda använder. Arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter, och göra skatteavdrag, för drivmedelsförmånen.
Utgå från marknadsvärdet när du ska räkna ut ett drivmedelsförmånsvärde. Som marknadsvärde för bensin, diesel, gas och etanol använder du det faktiska pris som du har betalat för drivmedlet, inklusive moms.
Som marknadsvärde vid laddning av elbil vid arbetsplatsen kan du använda samma genomsnittliga pris inklusive moms per kilowattimme som en anställd betalar om hen laddar bilen vid sin bostad.
De arbetsgivare som har förmånsbilar och drivmedelsförmån betalar vanligen drivmedlet på faktura, och fakturan levereras månaden efter att tankningen gjorts. Därför beskattas drivmedelsförmånen månaden efter tankningen eller laddningen.
Fri laddning av elfordon vid arbetsplatsen är en skattepliktig drivmedelsförmån, som ska beskattas med 120 procent av elens värde, precis som bensin och diesel. Om arbetsgivaren däremot bekostar utrustning för att ladda den anställdes elbil eller laddhybrid vid dennes bostad är det inte en skattepliktig förmån.
Privat kostnad för drivmedel
Många arbetsgivare anlitar ett företag för att administrera inköp av drivmedel, både för privat bruk och körning i tjänsten. Då ska arbetsgivaren granska fördelningen mellan körning i tjänsten och privat körning i körjournalen, och godkänna denna. Företaget som tillhandahåller drivmedel ska sedan ta hänsyn till denna fördelning, och skicka en separat räkning till den anställde för dennes körning.
Parkering eller garageplats
Om de anställda har fri parkering eller garageplats i anslutning till arbetsplatsen, för privat bil, ska de i de flesta fall beskattas för denna förmån. Arbetsgivaren ska även betala arbetsgivaravgift och göra skatteavdrag för förmånen.
Om den anställde har en garanterad parkeringsplats vid sitt arbete, för parkering av privat bil, ska hen förmånsbeskattas för detta, alla dagar, vare sig bilen står där samtliga dagar eller inte. Om det inte finns garanterad parkeringsplats beräknas förmånsvärdet endast för de dagar som parkeringsplatsen används.
Anställda som kör minst 160 dagar per år, och minst 300 mil i tjänsten, med privat bil, beskattas inte för fri parkering eller garageplats vid arbetsplatsen. Om den anställde däremot kör mellan 60 och 160 dagar, och minst 300 mil, per år i tjänsten ska förmånen beräknas för de dagar som bilen inte används i tjänsten. På samma underlag ska arbetsgivaravgifter betalas, och skatteavdrag göras, av arbetsgivaren.
En anställd som har en förmånsbil beskattas inte för fri parkering eller garageplats. Detta gäller för bilar som används i tjänsten eller endast privat. Om arbetsplatsen och bostaden är belägna på samma plats ska den anställde däremot beskattas. Oavsett om det rör sig om en privatägd bil eller en tjänstebil ska det räknas som en skattepliktig förmån om arbetsgivaren betalar parkeringen vid den anställdes bostad.
*I dagsläget gäller detta Motalabron på riksväg 50, och Sundsvallsbron på E4.