Hur ser det finansiella läget ut i ditt företag? Svaret på denna fråga hittar du ofta i din årsredovisning, med komplement av finansieringen och kassaflödesanalysen. För att få en kontinuerlig och uppdaterad bild av din verksamhet är det viktigt att övervaka nyckeltalen. Ungefär tio nyckeltal är tillräckligt för att få en bra bild av hur det går för företaget, och också uppmärksamma om något riskerar att gå fel.
Nyckeltalen är ofta unika för din verksamhet, vilket gör att det kan vara vanskligt att jämföra dig med dina konkurrenter. Däremot är nyckeltalen användbara för att kunna göra jämförelser över tid inom ett och samma företag. Ju enklare nyckeltalen är, desto lättare är det att implementera, mäta och följa upp dem. I ett bokföringsprogram kan de flesta av dessa nyckeltal räknas fram automatiskt. Det är dock viktigt att veta vad de innebär, samt vad de säger – och inte säger – om ditt företag.
1. Kassalikviditet
Detta nyckeltal visar hur snabbt företaget kan betala sina kortfristiga skulder. Bäst är att ligga över 100, eftersom det innebär att det finns en säkerhetsmarginal. Kasslikviditeten anges ofta i procent, och bör ligga på åtminstone 100, eftersom det innebär att alla kortfristiga skulder kan betalas med en gång. Det ska dock påpekas att företag med långa leveranskrediter och korta kundfordringar klarar att ha lägre kassalikviditet, även om de blir känsliga för snabba förändringar i balansen mellan intäkter och utgifter.
Formel: Kassalikviditet = omsättningstillgångar – varulager / kortfristiga skulder * 100
2. Rörelsekapital
Rörelsekapital är det kapital som används i företagets dagliga verksamhet, alltså det kapital som företaget har att röra sig med. Det är verksamhetens omfattning som avgör hur stort rörelsekapitalet bör vara. Kvoten mellan rörelsekapital och omsättning ska vara ungefär 20 procent.
Formel: Rörelsekapital = utstående fordringar – kortfristiga skulder
3. Andel eget kapital
Hur är företaget finansierat? Genom att räkan du andelen eget kapital går det att se detta, och också avgöra den långsiktiga kapitalstyrkan. I ett riskkapital ligger andelen eget kapital vanligen på mellan 20 och 30 procent, i börsbolag på 30 och 45 procent och i familjebolag på mellan 45 och 60 procent.
Formel: Andel eget kapital = justerat eget kapital / totalt kapital
4. Räntetäckningsgrad
Detta nyckeltal anger hur många gånger företaget kan betala sina räntekostnader. Som tumregel brukar anges att räntetäckningsgraden ska vara fyra till fem, eller mer. Om räntetäckningsgraden är ett betyder det att resultatet efter finansiella poster är noll. Är räntetäckningsgraden lägre än noll går bolaget med förlust.
Formel: Räntetäckningsgrad = rörelseresultat + finansiella intäkter / finansiella kostnader
5. Räntabilitet på eget kapital
Denna siffra visar vinsten, uttryckt i procent av eget kapital. Nyckeltalet visar vilken avkastning ägarna fått på det kapital som de satsat. Mindre än fem procent brukar anses vara dåligt, och 15 procent och mer räknas som bra avkastning. Lägre än så gör det svårt att kompensera för riskpremie och skatteeffekter.
Formel: Räntabilitet på eget kapital = resultat efter finansiella poster / eget kapital
6. Räntabilitet på totalt kapital
Detta nyckeltal visar hur effektivt företagets tillgångar har använts. Med totalt kapital avses anläggningstillgångar och omsättningstillgångar, d.v.s. de tillgångar som har en livslängd på flera år, samt de som är avsedda att säljas.
Räntabilitet på totalt kapital kan användas för jämförelser mellan olika företag, som är verksamma i samma bransch eller har likartad kapitalstruktur. Detta beror på att detta nyckeltal inte tar hänsyn till hur tillgångarna har finansierats (eget kapital, räntebärande lån etc).
Formel: Räntabilitet på totalt kapital = Rörelseresultat + finansiella intäkter / totalt kapital
7. Räntabilitet på sysselsatt kapital
Sysselsatt kapital är kapital som lånats ut av ägare, banker eller andra finansinstitut. Ersättning för denna utlåning betalas i form av utdelning eller ränta. Genom att beräkna räntabilitet på detta kapital går det att se företagets lönsamhet i förhållande till externfinansierat kapital och eget kapital. Genom att studera detta nyckeltal går det att uttala sig lämpligheten att investera i företaget. Ett högt värde indikerar att avkastningen på satsat kapital är god.
Det går att öka räntabiliteten på sysselsatt kapital genom att förbättra rörelseresultatet, vilket kan göras exempelvis genom att höja försäljningspriserna eller pressa inköpspriserna. Andra sätt är att minska belåningsgraden och istället försöka få ökad kredit hos leverantörerna.
Formel: Räntabilitet på sysselsatt kapital = (Rörelseresultat + Finansiella intäkter) / Sysselsatt kapital
8. Vinstprocent
Vinstprocenten är företagets yttre effektivitet, alltså den andel av omsättningen som återstår för betalning av räntekostnader till långivarna och utbetalning av vinst till ägarna. Många företag har som mål att uppnå sju procent över en konjunkturcykel. Lägre än så kan vara acceptabelt, och tio procent och högre är att betrakta som mycket bra.
Formel: Vinstprocent = Rörelseresultat + finansiella intäkter / omsättning
9. Kapitalets omsättningshastighet
Vinstprocenten anger den yttre effektiviteten, och kapitalets omsättningshastighet är ett mått på den inre effektiviteten. För att inte binda kapital längre än nödvändigt bör företaget sträva efter att ha hög kapitalomsättning. Det enklaste sättet att göra detta är att minska lagerhållningen eller effektivisera kreditgivning och kravrutiner till kunderna.
Detta nyckeltal är, liksom majoriteten av de nyckeltal som tas upp i denna artikel, bäst lämpat för jämförelser av olika tidsperioder i det egna företaget, eftersom det påverkas av faktorer som om företagets lokaler och utrustning ägs eller hyrs.
Formel: Kapitalets omsättningshastighet = Omsättning / totalt kapital
Att välja nyckeltal
I ett litet företag är det ingen svårighet att hålla koll på samtliga nyckeltal, men det är inte alltid som alla nyckeltal behöver kommuniceras. Vare sig det handlar om att sammanställa en dashboard för internt bruk, eller om att välja nyckeltal till en presentation för externa investerare eller andra intressenter, kan följande frågor vara bra att utgå från.
- Vilka är de relevanta nyckeltalen?
Ett nyckeltal är aldrig relevant i sig självt, utan måste alltid sättas i relation till något. Det är vanligt att sätta dem i relation till företagets mål och strategier. - Vem ska läsa nyckeltalen?
Ju större företaget är, desto färre är intresserade av precis alla nyckeltal. Ofta är det några få siffror som är relevanta, vare sig mottagaren är en investerare eller en anställd.
- Är talen lättförståeliga?
Det ska inte vara svårt att ta till sig och tolka nyckeltalen. Om det behövs en längre, förklarande text bör man välja ett annat nyckeltal.