Sveriges handel med Storbritannien
(siffrorna avser år 2017)
Export
- Varor: 81,3 miljarder kronor (6,2 % av den totala varuexporten), sjätte största marknaden
- Tjänster: 58,8 miljarder kronor (9,3 % av den totala tjänsteexporten), näst största marknaden
Import
- Varor: 67,7 miljarder kronor (5,2 % av den totala varuimporten), femte största marknaden
- Tjänster: 70,1 miljarder kronor (12 % av den totala tjänsteimporten), största marknaden
Om ditt företag har kunder eller leverantörer i Storbritannien kommer du att påverkas av Brexit. Det gäller bl.a. redovisningen av moms.
I Sverige finns mer än 7000 små och medelstora företag som enbart handlar med EU-länderna, där ju Storbritannien ingår. När reglerna för handel med Storbritannien förändras kommer detta att bli kännbart för dessa företagen, för att uttrycka det milt. Stora företag, som handlar med hela världen, har en annan förbereddhet än de som handlar med enbart EU och Storbritannien. Allra värst kommer det troligen att bli för svenska byggföretag, som deltar i upphandlingar på brittiska öarna. Även svenska myndigheter kommer att påverkas. Tullverket räknar med att behöva anställa 50 ytterligare personer till följd av Brexit, skriver Dn.
Än är mycket oklart när det gäller villkoren för Brexit, Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen, som enligt planerna ska ske 30 mars 2019. Förhandlingarna pågår mellan unionens förhandlare och deras brittiska motparter. Vad dessa kommer att landa i är ännu inte klart, men troligen kommer någon form av övergångsbestämmelser att införas, och dessa kommer att gälla fram till slutet av 2020. Detta är vad som i många medier har kallats mjuk Brexit.
Det andra alternativet, en hård Brexit, är vad vi har att vänta oss om parterna inte kan komma överens. Oavsett om det blir en mjuk eller hård Brexit kommer du som företagare att påverkas, om du handlar med Storbritannien. Och det är det många svenska företagare som gör.
Storbritannien är en av Sveriges största handelspartners, och oavsett vilken Brexit det blir kommer den att innebära försämringar. Ett övergångsavtal finns redan, men det är inte säkert att det kommer att bli detta man enas om.
Förändringar vid en hård Brexit
Om Storbritannien blir som vilket annat land som helst som inte är med i EU, s.k. tredje land, kommer försäljning till de brittiska öarna att räknas som export. De regler som gäller då kommer att vara WTO:s regler, som reglerar handeln mellan alla länder i världen som inte har specifika handelsavtal sinsemellan.Det får bl.a. följande konsekvenser:
- Försäljning till företag i Storbritannien ska inte redovisas i den periodiska sammanställningen.
- Det kommer inte längre att vara möjligt att kontrollera brittiska VAT-nummer.
- Reglerna för distansförsäljning kommer inte längre att kunna tillämpas.
Om du säljer tjänster till kunder i Storbritannien gäller dessutom att du inte längre kan använda Mini One Stop Shop (MOSS) för att redovisa omsättning vid försäljning av digitala tjänster till privatpersoner. Du kan inte heller tillämpa reglerna om vinstmarginalbeskattning på resetjänster avseende Storbritannien.
Inköp av varor från Storbritannien kommer att räknas som import, vilket innebär att tulldeklarationer ska lämnas.
Förändringar vid en mjuk Brexit
En mjuk Brexit innebär inte lika stora förändringar. Om EU och Storbritannien lyckas komma överens om ett utträdesavtal kommer övergångsbestämmelser att gälla fram till 31 december 2020. Under denna period kommer EU:s regler att fortsätta gälla, och Storbritannien kommer att ses som ett EU-land.
Än så länge är det oklart vad resultatet av förhandlingarna kommer att bli, och det går därför inte att säga hur redovisning för mars 2019, eller för första kvartalet nästa år, ska göras. Om ditt företag är registrerat för moms i Storbritannien behöver du kontakta den brittiska skattemyndigheten. Du kan inte heller använda svenska Skatteverkets tjänst för återbetalning av brittisk moms. Ansök om återbetalning från Storbritannien senast 29 mars 2019.
Även om Brexit kommer att försvåra på många sätt är det inte troligt att handeln mellan Storbritannien och Sverige kommer att upphöra helt. Storbritannien är det land i världen som Sverige importerar mest tjänster från, och vårt lilla land är därför en viktig marknad för många brittiska företag, som dessutom ser Sverige som en plattform för försäljning till övriga Norden, inte minst till Norge och Finland. Svenskar är också bra på engelska, och vi har en mentalitet som ligger nära den brittiska. Handeln kommer att fortsätta, men den kommer inte att vara likadan som innan.
Att göra om du handlar med Storbritannien
Om du handlar med Storbritannien på något sätt, vare sig det rör sig om inköp eller försäljning av varor eller tjänster, till eller från företag eller till konsumenter, kommer din verksamhet att påverkas. Detta gäller oavsett om resultatet av de nu pågående förhandlingarna blir en mjuk eller en hård Brexit. Därför bör du redan nu göra följande:
- Ta reda på hur en Brexit, oavsett art, påverkar din verksamhet. Moms-, tull- och punktskatteregler kommer att förändras i och med Brexit, och ditt företag kommer med största sannolikhet att få högre kostnader för administration och tullar.
- Vilka regleringar som påverkar ditt företag kan träda i kraft vid Brexit. Om du är verksam i en bransch som läkemedel, där det finns många EU-regleringar, bör du ställa in dig på att mycket kan komma att förändras. Byråkratin kommer med största sannolikhet att öka.
- Har du anställda i Storbritannien, eller brittiska medborgare som är anställda i Sverige, eller kanske i något annat EU-land? Reglerna för migration mellan EU och Storbritannien kommer troligtvis att ändras, och detta kan komma att påverka även skattereglerna.
- Hur ser din leverantörskedja ut? Finns det någon del i denna som kommer att påverkas extra hårt vid det brittiska utträdet?
- Vilka avtal har du idag, och hur kommer dessa att påverkas? Om din verksamhet t.ex. är mycket tidskänslig kan fler gränskontroller får stor negativ effekt.
- Vilka data använder du idag? Kommer ditt system för exempelvis bokföring eller fakturahantering att behöva uppdateras? Och har du uppgifter om kunder i Storbritannien på din server i Sverige, eller kanske tvärt om?
Tänk på att ingen i dagsläget vet vilken Brexit det kommer att bli, och inte heller vad denna kommer att få för konsekvenser. Därför är det viktigt att planera för flera olika scenarier, eller åtminstone ett värsta möjliga, ut din verksamhets perspektiv.