Nu återstår lite mindre än två månader av året. De december är en hektisk månad för många, inte sällan både på det professionella och det personliga planet. Om du säljer varor har kanske julhandeln redan kommit igång, och om du har barn är du säkert redan uppbokad en stor del av månaden.
Därför är det viktigt att börja fundera på räkenskapsårets avslutande redan nu. Allting måste inte göras före nyår, men vissa saker kommer att baseras på företagets ekonomiska ställning 1 januari 2019, och det är viktigt att vara förberedd. I den hä artikeln har vi samlat de viktigaste åtgärderna att vidta innan året tar slut.
Vilka företag behöver inte ha revisor?
Företag som har färre än tre anställda, mindre än 1,5 miljoner i balansomslutning, och mindre än tre miljoner kronor i nettoomsättning, är undantagna från kravet på att ha revisor. Det är medeltalen för de två senaste åren som man tittar på.
1. Inventera ditt lager
Räkna varorna som du har i lager, och prissätt dem enligt lägsta värdets princip. Det betyder i praktiken att du i de flesta fall värderar dem till inköpsvärdet. Efter att beräkningen av lagrets värde är gjord jämför du lagret med tidigare år. Har det förändrats över året, och har det i så fall ökat eller minskat?
Lagersaldo bokförs vanligen på konto 1410, Lager av råvaror, eller konto 1460, Lager av handelsvaror. Mellanskillnaden mellan årets och föregående års lager debiterar eller krediterar du till ett kostnadskonto: 4960 (Förändring av lager av handelsvaror) eller 4910 (Förändring av lager av råvaror).
2. Gör avskrivningar
Avskrivningar görs på inventarier, alltså tillgångar som har en beräknad livslängd på minst tre år, och ett värde som överstiger ett halvt prisbasbelopp. Vanliga inventarier, på vilka avskrivningar ofta görs, är bilar, datorer, inredning och fastigheter. Några av de konton som ofta används för avskrivningar är:
- 1229 Ackumulerade avskrivningar inventarier
- 1249 Ackumulerade avskrivningar bilar
- 7832 Avskrivningar inventarier och verktyg
- 7834 Avskrivningar bilar och andra transportmedel
Anläggningsregister
I samband med att avskrivningarna gör ska också ett anläggningsregister läggas upp. Registret ska upprättas för varje enskild tillgång, och innehålla följande uppgifter:
- Identifieringsuppgifter för tillgången
- Tillgångens anskaffningsvärde
- Tillgångens anskaffningstidpunkt
- Beräknat restvärde
- Uppgifter om avskrivningsmetod, om någon annan metod än linjär avskrivning används. Om tillgången inte skrivs av ska detta också framgå här.
- Nyttjandeperiod
- Ackumulerade avskrivningar
- Ackumulerade nedskrivningar
- Korrigeringar av tidigare års avskrivningar/nedskrivningar
- Omklassificeringar
Om du har enskild firma
I en enskild firma får du ta upp kostnader som är nödvändiga för att verksamheten ska generera intäkter i bokföringen, och göra avdrag för dessa. Ofta är det dock svårt att skilja på vad som används privat och vad som används i firman. Om du har ditt kontor i bostaden kan du exempelvis inte göra avdrag för internetuppkopplingen. Däremot är det tillåtet att föra avdrag för mobiltelefoni.
I en enskild firma, och i ett aktiebolag med lägre omsättning än tre miljoner kronor, är det möjligt att göra ett s.k. förenklat årsbokslut.
Årsredovisning
I ett aktiebolag ska en årsredovisning upprättas. Denna innehåller:
- Bokslut med balans- och resultaträkning
- Förvaltningsberättelse, som inleder årsredovisningen
- Revisionsberättelse, om företaget har en revisor
- Tilläggsupplysningar, som avslutar årsredovisningen
Förvaltningsberättelsen ska ge en översikt över företagets verksamhet, ställning och resultat. Det ska framgå om det har hänt något viktigt under året, som företagsförvärv eller byte av ägare. Andra saker som ska tas med i förvaltningsberättelsen är förväntningar på framtiden, och styrelsens förslag till hur årets resultat ska disponeras. Om företaget har revisor ska hen ge sin syn på hur företaget har skötts, och om styrelsen ska beviljas ansvarsfrihet.
3. Se över din lön
Ersättningen från socialförsäkringar, som sjuk- och föräldrapenning, beror på din lön. Därför bör du ta ut skattad lön eller överskott av aktiv näringsverksamhet, helst upp till taket. Lönen påverkar också hur mycket du kan ta ut som utdelning enligt 3:12-reglerna: ju högre lön, desto mer utdelning är möjlig. Räkna på vad som skulle vara mest fördelaktigt i just ditt företag.
4. Gör avsättningar till pensionen
Om du har ett individuellt pensionssparande eller en pensionsförsäkring kan du göra avdrag för detta. För att det ska vara möjligt måste pengarna finns på kontot hos pensionsinstitutet senast 30 december. Du kan göra avdrag på upp till 35 procent av din lön, upp till ett tak som går vid ungefär 450 000 kronor.
5. Kvitta vinster mot förluster
Du kan kvitta vinster på kapital mot förluster, vilket gör att skatten blir lägre. Detta fungerar så, att om du har gjort en kapitalvinst, men också säljer innehav som har gått med förlust, sker en justering av den skatt som du ska betala. Om du har ett aktiebolag måste du dock ta hänsyn till den s.k. Aktiefållan, som innebär att förluster på vissa typer av värdepapper endast kan kvittas mot vinster på värdepapper av liknande typ.