Lagen om insyn i partiers finansiering kommer att ändras, vilket innebär att fler än idag måste redovisa sin intäkter. Syftet med utökningen av lagen, som har beslutats av riksdagen, är att motverka korruption, öka transparensen, och ge allmänheten större möjligheter att ta ta del av hur politiker och partier finansierar sin verksamhet. Anonyma bidrag förbjuds också.
Vad innebär de nya reglerna?
Partier som får partistöd, deltar i val eller har mandat i riksdagen eller europaparlamentet, ska redovisa verksamhetens intäkter. Om denna verksamhet bedrivs i flera olika ideella föreningar ska varje förening redovisa separat.
Om partiet redan tidigare var redovisningsskyldiga gäller speciella bestämmelser under en övergångsperiod. Dessa regler gäller för partier på riks- och EU-nivå. Hur redovisningen ska göras beror på om partiet redovisar enligt räkenskaps- eller kalenderår.
Om ni redovisar enligt räkenskapsår
Om räkenskapsåret inleddes före 1 april 2018, som är det datum då den nya lagen trädde i kraft, ska ni använda den gamla lagen från 2014. Sista datum för redovisningen är 1 juli 2019. Intäkter för 2019 ska redovisas enligt den nya lagen senast 1 juli 2020.
Om ni redovisar enligt kalenderår
Om ni redovisar enligt kalenderår ska du skicka in två separata redovisningar för år 2018, en för perioden 1 januari till 31 mars, och en för perioden 1 april till 31 december. Den första redovisningen ska göras enligt den gamla lagen, och den senare ska göras enligt den nya lagen.
Redovisning enligt gamla lagen
Alla intäkter som rör partiets politiska verksamhet ska redovisas. Detta innebär att bidrag, finansiella intäkter och andra intäkter som finansierar den politiska verksamheten. Det ska tydligt framgå av redovisningen vilka medel som har kommit verksamheten till godo, och varifrån dessa kommer.
Bidrag som överstiger ett halvt prisbasbelopp, 22 750 kronor år 2018, ska redovisas separat: bidragets storlek, art och givarens identitet ska anges. Om den totala summan av de belopp som ska redovisas är lägre än ett halvt prisbasbelopp behöver de inte redovisas: då räcker det att en anmälan görs.
Mer information om redovisning enligt den gamla lagen finns här.
En viktig skillnad mot de tidigare reglerna är att även sidoorganisationer ska redovisa. Sidoorganisationer är ungdomsförbund, kvinnoförbund, nätverk och andra organisationer som är knutna till partiet, men samtidigt är självständiga juridiska personer.
Hur ska jag redovisa enligt den nya lagen?
Följande intäkter ska redovisas:
- Offentligt stöd
- Medlemsavgifter
- Intäkter från försäljning och lotteri
- Intäkter från insamling av kontanter
- Bidrag från enskilda
- Övriga intäkter
Redovisningen ska göras i Kammarkollegiets e-tjänst, som lanseras under våren 2019. Det går dock att börja förbereda redovisningen, genom att sammanställa partiets eller sidoorganisationens intäkter. Information om hur bidrag och intäkter ska redovisas finns här.
Otillåtna bidrag
Den nya lagen, som gäller från 1 april 2018, förbjuder mottagande av anonyma bidrag som överstiger gränsvärdet på 0,05 prisbasbelopp. Gränsvärdet för 2018 är 2275 kronor. Om ditt parti får ett anonymt bidrag som överstiger gränsbeloppet ska den överskjutande summan betalas tillbaka till givaren. Om detta inte är möjligt ska den betalas in till Kammarkollegiet.
Uppgifterna om partiers och deras sidoorganisationers finansiering kommer att offentliggöras på Kammarkollegiets webbplats, så att allmänheten kan ta del av dem. Syftet med detta är att öka transparensen kring hur politiska partier finansieras. Om du vill veta mer om detta arbete kan du prenumerera på Kammarkollegiets nyhetsbrev om detta.