Tradera är en auktionssajt på internet, ursprungligen tänkt för privatpersoner. Idag säljs dock en stor mängd varor också till fast pris, och säljaren är inte sällan ett företag. Det går dessutom att sälja och köpa nya varor där.
Att sälja på Tradera kan vara ett alternativ för ett företag som har en eller flera populära produkter, men som inte kan hävda sig i konkurrensen på sökmotorernas resultatsidor. Det gäller inte minst om det rör sig om produkter som köpare gärna köper begagnade. Det är naturligtvis också möjligt för ett företag att sälja begagnade produkter till konsumenter. Faktum är att detta har blivit allt vanligare: årets julklapp 2018 är ett exempel på detta.
Om du säljer som privatperson
Även om det finns många företag som säljer både nya och begagnade saker på Tradera är den stora majoriteten av försäljarna privatpersoner. Även när en privatperson säljer kan det dock vara fråga om näringsverksamhet. Det finns flera privatpersoner som har haft stora samlingar av olika typer av saker hemma, och sålt av dessa på Tradera. Även om sakerna har sålts i begagnat skick, till betydligt lägre pris än vad de en gång köpts för, kan de inbringa en ganska stor summa när det säljs. Då kan det, enligt Skatteverket, vara fråga om verksamhet som bedrivs självständigt, och där det handlar om betydande belopp. Då är det, enligt myndigheten, fråga om näringsverksamhet, och inkomsterna ska beskattas som inkomst av näringsverksamhet.
Beroende på verksamhetens syfte och omfattning ska du redovisa inkomsterna i din deklaration om du säljer varor regelbundet. Enstaka försäljningar behöver inte deklareras om den totala vinsten är mindre än 50 000 kronor, men om du säljer varor regelbundet ska du redovisa detta i deklarationen – som hobby- eller näringsverksamhet – oavsett hur stora dina intäkter är.
Skatteverket kontrollerar varje år försäljningen på Tradera, Blocket och andra liknande sajter, säger verkets rikssamordnare Henrik Kisterud till Uppsala Nya Tidning. Syftet med detta är att hitta skattepliktig försäljning, som inte har skattats.
Om du säljer som företag
För att sälja ditt företags produkter på Tradera ska du registrera ett konto i verktyget Sello. Om du tidigare har sålt på Tradera i egenskap av privatperson importeras dina uppgifter och annonser därifrån till Sello. Om du tidigare har använt ett annat säljverktyg, eller vill ladda upp en förteckning över ditt lager, kan du importera filer i bl.a. Csv- eller Excelformat.
När du har sålt en vara kan du skapa ett kvitto i PDF-format för ordern, genom att klicka på knappen Kvitto i Sello. För att få underlag till din bokföring kan du klicka i de ordrar du vill skapa ett underlag för, eller ställa in systemet så att underlag skickas automatiskt till dig via mejl.
Om du driver ett företag ska du redovisa moms på din försäljning. Momsen varierar beroende på vilken typ av vara det rör sig om.
Tips för lyckad försäljning på Tradera
Även om kraven på redovisning och bokföring är större på ett företag än på en privatperson är det ingen större skillnad när det kommer till vad som ligger till grund för lyckad försäljning. Här är några tips för framgångsrik försäljning på Tradera.
- Köp några saker innan du börjar sälja. Det behöver inte handla om dyra saker, det viktiga är att du lär dig hur andra säljare, både privatpersoner och företag, gör. Hur kommunicerar de, hur packar de varorna, och hur skickar de dem? Vad kan du ta efter, och vad kan du göra bättre?
- Fotografera varorna du säljer mot en neutral bakgrund, helst en vit vägg. Du kan ladda upp fem bilder i varje annons – utnyttja detta!
- Om du säljer varor som är det minsta defekta – se till att defekterna framgår av bilderna. De flesta kunder har inget emot smärre fel, men de vill inte känna att de blir lurade.
- Redigera inte bilderna för mycket. Det kan vara smart att justera ljusstyrkan eller färgåtergivningen för att bilden ska bli mer rättvisande, men undvik att använda filter och liknande.
- Skriv en relevant produktbeskrivning, gärna i punktform. Skapa ett formulär som ni kan utgå från när ni lägger till nya produkter. Märke, modell, färg, material, mått och eventuella defekter ska alltid finnas med. Om du säljer kläder: skriv inte bara ut storleken, utan även måtten. Storlekar kan som bekant skilja sig åt en hel del.
- Skriv informativa rubirker, där det viktigaste framgår. Sök på liknande objekt för att se vad säljarna har skrivit. Vilka av dem tycker du ger relevant information, om du ser det ur en köpares synvinkel.
- Tajma annonserna, så att auktionerna löper ut när många har möjlighet att lägga bud. Söndag eftermiddag är en bra tidpunkt, medan natten mellan två vardagar är mindre bra. Det är också bra om auktionen löper ut strax efter den 25:e i månaden, när köparna har fått lön. Detta gäller dock inte i december månad.
- Använd både Köp nu och auktion. På Tradera kan du välja att sälja med budgivning, till fast pris, eller både och. Sätt aldrig ett lägre utropspris än det lägsta du kan tänka dig att få betalt för varan. Om det rör sig om en vara där du har ett visst hopp om att få ett riktigt högt pris, kan du sätta det priset som köp nu.
- Kolla upp fraktkostnaden innan du lägger upp en annons. Att erbjuda flera olika fraktalternativ gör ofta att du får fler bud. Erbjud alltid att skicka spårbara paket.
- Investera i snygga lådor och/eller påsar, med enhetlig design, och helst med företagets grafiska profil. Ömtåliga saker bör skickas i lådor, inslagna i bubbelplast eller wellpapp. Kläder kan du skicka i tunna vinylpåsar, s.k. Mailingbags.
- Erbjud flera betalningsmöjligheter, exempelvis Klarna, Paypal och Swish. Då kan kunden välja det alternativ som passar hen bäst.