Att lägga in kostnader och inkomster i bokföring är något varje företagare måste göra, om man inte lämnar bort den uppgiften. När man ska sköta bokföring är det viktigt att programmet är lättarbetat, eftersom det både sparar tid och pengar. Man måste också kunna se till se bokföringen om man är på resa.

Det finns många olika bokföringsprogram att välja mellan, och det kan som svensk vara bra att köpa ett program som är anpassat till den svenska marknaden. Då hanterar programmet bokstäver som å, ä och ö, samtidigt som de också har rätt format för tid, datum och mycket annat. Detta är något som är viktigt att se över.

Att välja rätt program

Om det är dags att skaffa ett bokföringsprogram är det några saker man bör tänka på, bland annat dessa:

  • Det ska vara lättförståeligt.
  • Användargränssnittet bör vara på svenska.
  • Alla de funktioner som företaget kräver bör också finnas.
  • Programmet måste vara helt och hållet pålitligt då bokföring är mycket viktig.

Vilka funktioner bör finnas?

När man är företagare måste man ta reda på vilka funktioner som bokföringsprogrammet bör ha. Man behöver också studera hur uppgifterna bokförs. Det är också viktigt att tänka på att många företag kanske växer efter ett tag och då är det viktigt att se till att programmet är anpassat för det.

Om det är dags att köpa ett bokföringsprogram kan det vara bra att undersöka flera olika, eftersom att de bör kunna uppfylla företagets krav på olika sätt. Det kan vara bra att kontakta andra företagare i samma storlek som ditt och höra vilka förslag på bokföringsprogram de har, och även höra deras åsikter.

Om det senare ska köpas in ett affärssystem till företaget är det ofta bra att vänta lite, om inte företaget är i akut behov av ett nytt program. I systemet ingår ofta ett bokföringsprogram och det kan vara onödigt och dyrt att köpa ett nytt, om man absolut inte behöver. I en övergångsfas kan ett gratisprogram fungera.

Vad kostar det?

BokföringDet kan vara bra att kontakta flera olika leverantörer när det blir dags att köpa ett bokföringsprogram. Då kan man enkelt få in offerter och prislistor, samt se hur de olika programmen kan uppfylla de behov företaget har. Viktigt är även att det finns upplysningar om årliga kostnader.

När man jämför bokföringsprogram måste man dels se till både för-och nackdelar, men också se över de olika priserna. Man kan ibland få tag i program som är billiga men funktionenerna kan vara begränsad. Om man är noga kan man dock finna ett bra bokföringsprogram till rätt pris som fyller de funktioner som ditt företag behöver.

När det gäller bokföringsprogram finns det en hel del bra gratisprogram man kan använda. Man bör dock vara uppmärksam på att programmen kan innehålla mycket reklam, att det ofta finns krav på tillgång till internet samt att risken är stor att någon obehörig får tag i företagets uppgifter om man använder dessa program.

Bokföring online

BokföringsprogramDet finns i dag bra möjligheter att göra sin bokföring online, och en av fördelarna med detta är att man kan komma åt sina uppgifter överallt, vart man än befinner sig. Det går lika bra att sköta sin bokföring oavsett om man är på semester, hemma eller någon annanstans.

När det gäller bokföringsprogram kan även dessa ofta skicka ut fakturor direkt till företagets kunder vi e-post. Genom detta enkla sätt kan företagaren slippa gå och posta förtagets fakturor. Det är bar att klicka på en knapp och sedan är fakturan klar och bokförd i systemet, samtidigt som allt också arkiveras.

Man behöver inte all oroa sig för att datorn ska haverera om man väljer att göra sin bokföring online. Då lagras allt material på en server, om man vill kunna känna sig extra säker kan man med fördel också ladda ner allt material till en lokal media. När det gäller bokföringsprogram online är de ofta mycket anpassningsbara.

Vad behöver man?

Det gäller att man som företagare verkligen utvärderar de olika bokföringsprogrammen som finns att tillgå, och ser vilka funktioner som finns i dem innan man beslutar sig för det som passar företaget. Det kan vara bra att testa olika demoversioner för att se att programmet verkligen motsvarar de funktioner som företaget behöver ha tillgängligt.

Online eller lokalt?

Ofta menar man att de onlinebaserade bokföringsprogrammen är bättre än de som körs och installeras lokalt. Detta ger nämligen både större säkerhet och fler möjligheter. Man slipper tänka på datorhaverier och man behöver inte ha med sig den egna datorn på semestern utan det räcker med en internetuppkoppling och mobil.

Dyrt eller billigt program?

Det finns bokföringsprogram i alla möjliga prisklasser. Många gånger kan det vara en smaksak vilket man väljer med man måste se till att företagets krav verkligen uppfylls av programmet. Om företaget har en hög omsättning är det ofta bättre att satsa lite mer pengar på bokföringsprogrammet.

Sammanfattning

  • Ett bokföringsprogram underlättar bokföringen i ett företag.
  • Det lönar sig ofta att jämföra flera bokföringsprogram innan man bestämmer sig.
  • Det är viktigt att välja ett program som har de funktioner som man behöver i sin verksamhet.
  • Det är ganska enkelt att byta från ett program till ett annat.

Måste man ha bokföringsprogram?

När det gäller bokföring finns det en lag som säger att man måste ha ett sådant. Man kan inte bara bokföra i ett textdokument eller något liknande. Det finns program för alla plånböcker, och om man inte har ett stort företag kan det ofta fungera med en gratisvariant.

Är det enkelt att bokföra?

Om man har ett bra bokföringsprogram är det relativt enkelt att bokföra. I många program kan man ladda upp dokument, varpå programmet automatiskt fyller i skatter med mera. Dessa program är mycket enkla att använda även för dem som inte bokfört innan, det är smidit att lära sig genom en föreläsning.

Hur mycket kostar ett bokföringsprogram?

De billigaste bokföringsprogrammen kostar ungefär 100 kronor i månaden att använda. Vill man ha fler funktioner, vilket man ofta vill i ett större företag, blir det dyrare.

Jag vill byta bokföringsprogram. Hur gör jag detta?

När du hittat ett program som du vill byta till, kontrollera att det kan hantera SIE-filer, som är de standardiserade filerna för bokföring i Sverige. Om det nya programmet kan hantera filformatet kan du exportera din gmala bokföring till en sådan fil, och sedan importera den till det nya programmet.

Är bokföringsprogrammet avdragsgillt?

Ja, det går att göra avdrag för bokföringsprogram, eftersom det rör sig om en direkt kostnad. Använd konto 5420 (programvaror) för att bokföra kostnaden.