Ebokförarna är precis som det låter – det är en redovisningsfirma som erbjuder tjänster inom bokföring genom att kunden och företaget kommunicerar via nätet eller mobilen. Ebokförarna vill att det ska vara enkelt att bokföra och registrera sina affärshändelser samt att även få kunderna att tycka det är kul med ekonomi.

Att samarbeta med Ebokförarna ska vara mycket enkelt. Man scannar själv in sina kvitton och dylikt och skickar in dem via mejl eller mobilen till Ebokförarna som sedan sköter resten av processen. Man får en app som scannar in dokumenten i rätt skala och kvalitet och denna app är helt gratis.

Sammanfattning

  • Ebokförarna är en redovisningsbyrå, baserad på Kungsholmen i Stockholm
  • Här erbjuder man en komplett onlinelösning
  • Kunden skickar in kvitton och fakturor och Ebokförarna sköter resten
  • CamScanner app nedladdas och scannar av kvittona
  • Tjänsterna ligger inom bokföring, redovisning, bokslut, rådgivning m.m
  • Det finns flera bokföringspaket att välja mellan
  • Syftet är att erbjuda kvalitativ service till resonabla priser

Så går det till

Om du är intresserad av tjänster som Ebokförarna erbjuder, kan du antingen ta kontakt med företaget direkt via mejl eller telefon samt lägga ett bokföringspaket direkt i din inkorg och få tillgång till de tjänster som finns. När detta är gjort kommer en medarbetare att kontakta dig och ni går igenom allt tillsammans.

De olika bokföringspaketen är uppdelade på hur många verifikat eller affärshändelser som ditt företag har i månaden. Det finns således ett flertal paket att välja mellan, även om innehållet är mer eller mindre detsamma. Det som händer då är att du laddar ned appen CamScanner som är gratis på t.ex. Google Play. Denna scannar av kvitton o.s.v.

De verifikat som scannas och mejlas in, går direkt in i Fortnox bokföringssystem som Ebokförarna använder sig av. På så sätt kan du själv följa processen i realtid och stämma av om något ser felaktigt ut. Du får två mejladresser för endera kvitton och endera leverantörsfakturor, från Ebokförarna från vilka verifikaten skickas in.

Bokföringspaketen hos Ebokförarna

Ebokförarna har fem bokföringspaket. I dessa ingår en rad moment och även rådgivning. Paketen heter E-bokföring Bas 25, E-bokföring Bas 50, E-bokföring Bas 75, E-bokföring Bas 100 och E-bokföring Bas 150. Siffrorna hänvisar till antalet affärshändelser som ingår. Priserna är fasta och när du handlar, lägger du till VAT-numret för att slippa momsen.

E-bokföring Bas 25 är det billigaste paketet men har dock liknande moment som det dyrare Bas 150 har. Skillnaden är antalet verifikat, i övrigt är de mycket lika varandra. I paketen ingår tjänster som löpande bokföring, löneadministration av 2 löner, avstämning bank, bokslut i bolag utan revisor, inkomstdeklaration, rådgivning och registrering av leverantörsfakturor samt kundfakturering och skattedeklarationer.

Det första paketet – E-bokföring Bas 25 kostar 1475 kr/mån för att sedan klättra uppåt till 4750 om du vill ha det dyraste paketet E-bokföring Bas 150. Det du gör samtidigt som du köper ditt ”e-bokföringspaket” är att du antecknar viss info för ditt företag som är relevant att veta för Ebokförarna själva.

Kundernas omdömen

Beroende på hur man arbetar och beroende på vilka processer man vill lägga ut till ett annat företag, så kan både önskemål och fördelar skilja sig åt beträffande val av redovisningsfirma. Alla redovisningsfirmor passar inte för alla företagare men här följer några åsikter från kunder som anlitat Ebokförarna.

De flesta kunderna är småföretagare till medelstora företag och vill man ha hjälp med lite större avancerade processer eller konflikter, kanske man ska se sig om efter en annan firma även om Ebokförarna också erbjuder rådgivning. Det som många av kunderna är nöjda med är att det sparar tid och att det sker via webben.

Vissa kunder tycker även att Ebokförarnas metoder bidrar till att knuten i magen löser upp sig när man tänker på ekonomibiten. Den enkla processen bidrar till mer utfört arbete inom kärnverksamheten och med tanke på att priset alltid är fast, kan man också sluta fokusera på att kostnaderna för den löpande bokföringen skenar iväg.

Tar Ebokförarna hand om byte av redovisningsbyrå?

Detta är något som varken nämns av Ebokförarna själva eller kunderna. Detta är dock ingen svår process och med de molnbaserade tjänsterna och SIE-filerna går det som smort. Rådet är att ringa till Ebokförarna och tala med dem så brukar de hjälpa till. Ebokförarna är ganska flexibla.

Kan jag lägga till fler löneadministrationer?

I paketen som Ebokförarna erbjuder ingår endast 2 löneadministrationer i det fasta priset. Dock är man inte envisa som åsnor utan vill du som kund ha en tilläggstjänst så rekommenderas du att diskutera igenom detta med medarbetarna, om det går. Dock får du givetvis räkna med att betala extra för detta.

Erbjuds fakturering i tjänsterna?

Ja, en enklare kundfakturering i alla paket tillkommer så att du som vill lägga över det ansvaret på Ebokförarna kan göra det. Dock får du vara beredd på att en avancerad fakturering inte går för sig och i detta fall kan du vara tvungen att ta hand om det momentet själv.

Ingår det fler tjänster ju dyrare paketen blir?

Nej, innehållet är exakt detsamma i alla bokföringspaket förutom antalet affärshändelser som ökar. Det betyder att du som vill ha mer utförliga tjänster och är beredd att betala mer för det, kan behöva diskutera igenom detta ordentligt med din rådgivare först. Normalt ingår det inte.

Kan jag bokföra enligt det klassiska sättet?

Nej, hos Ebokförarna är det endast den webbaserade tjänsten som gäller, därav namnet. Detta innebär att du inte skickar in papperskvitton eller fakturor till dem annat än som scannade dokument via webben eller mobilen. Ebokförarna vill undvika pappersarbete, därför kan de också sätta lägre priser.