Ett faktureringsprogram gör det enkelt att skapa och ändra företagets fakturor. Om man har ett bra och lättarbetat program att arbeta i kan man både spara pengar och tid. Det ska också gå att fakturera när företaget är på resa eller dylikt.

Det är viktigt att man väljer rätt sätt att fakturera på eftersom fakturan markerar avslutet på ett projekt. När det gäller fakturering finns det många program att välja på och ofta är det bra att köpa ett som anpassats till svenska förhållanden eftersom de då har rätt format för tid, datum och dessutom hanterar bokstäver och å, ä och ö. Dessutom är de ofta också anpassade till svensk redovisning.

Vilka funktioner ska finnas?

FaktureringsprogramMan måste som företagare presentera hur fakturaprogrammet ska se ut, bokföra uppgifter, kundinformation med mera. Man måste också beskriva vilka funktioner man vill att programmet ska ha. Om företaget växer är det viktigt att tänka på så att programmet också passar de lite större behoven företaget kan få.

Det kan vara värt att undersöka flera olika program för att se om de uppfyller kraven företaget har. När man funnit ett som verkar bra kan man med fördel kontakta andra företag i samma storlek som det egna och be dem säga sin åsikt och vad de tycker om programmet.

Om det företag man har eventuellt senare vill köpa in ett stort affärssystem, kan det vara mycket bra att avvakta och inte köpa ett enstaka fakturaprogram i förväg eftersom dessa allt som oftast är inkluderade i olika affärssystem. Detta kan göra att man som innehavare av företaget sparar en del pengar.

Vad kostar det?

När man ska köpa ett faktureringsprogram kan det vara bra att kontakta flera olika leverantörer och be om prisförslag samt en lista på hur de kan uppfylla företagets behov. Eventuella installations- och anpassningskostnader bör också vara med på detta förslag. Även eventuella årliga kostnader måste vara med.

Man måste jämföra vad de olika faktureringsprogrammen ger för fördelar men även prisjämförelsen är viktig. Ofta kan man få tag i program som inte kostar så mycket men då är ofta funktionaliteten begränsad, mer eller mindre. Om man har lite tur kan man dock få tag i ett bra program till bra pris.

Det finns också gratisprogram att använda. Gratis är förvisso ofta gott, men det kan komma surt igen efteråt. Så är också fallet med gratisprogrammen. Reklam, krav på internettillgång samt risken att någon får tag på företagets uppgifter är alla saker som måste vägas in i dessa olika aspekter av faktureringsprogram. Det är också sällan som gratisprogrammen har någon support att tala om, och det kan vara svårt att exportera och importera filer om man vill byta program i framtiden.

All fakturering online

FaktureringsprogramEn fördel med att göra all fakturering online är att man kan komma åt programmet vart i världen man än befinner sig. Så länge man har en anslutning till nätet kan man fakturera hemma, på semestern eller på kontoret. Då vet man att allting blir gjort i tid.

Ofta har de modernare faktureringsprogrammen online inbyggda möjligheter att skicka ut fakturor direkt. Detta ofta via e-post. På så sätt behöver man som företagare inte skriva ut och sedan gå och posta fakturan. Med ett par musklick kan fakturan skickas och man sparar både tid, pengar och miljö på detta sätt.

Om man har sin bokföring online behöver man inte heller oroa sig för att få ett datorhaveri. Allt material lagras online och det går också att ladda ner fakturorna lokalt för än större säkerhet. Dessutom finns det också ofta större anpassningsmöjligheter när det gäller faktureringsprogram online. Detta innebär flera fördelar för företagaren.

Vad bör man titta efter?

När man ska skaffa ett faktureringsprogram bör man titta på en del saker, bland annat följande:

  • Det ska vara lätt att kunna skapa fakturor
  • Användargränssnittet ska vara svenskt
  • Man ska kunna anpassa fakturorna
  • Det ska finnas funktioner som passar företagets aktuella behov
  • Programmet ska vara pålitligt

Sammanfattning

  • Ett faktureringsprogram underlättar processen med att skapa, skicka och kreditera fakturor.
  • Det finns många program på marknaden, med många olika funktioner. För den som driver företag i Sverige är det bra att välja ett program som anpassats till svenska förhållanden.
  • Faktureringsfunktioner finns ofta inbyggda som en del i stora affärssystem.
  • Många faktureringsprogram finns idag i molnet, vilket gör att det går att sköta faktureringen var som helst i världen där det finns internetuppkoppling.
  • Det är viktigt att faktureringsprogrammet har funktioner som motsvarar verksamhetens behov, exempelvis avdrag för rut eller rot, möjlighet att använda flera olika momssatser, eller att fakturera i utländsk valuta.

Vad behöver man?

När man som företagare ska skaffa ett faktureringsprogram är det viktigt att utvärdera de olika programmen och se till vilka funktioner de kan innehålla. Det finns ofta mindre demoversioner och det kan vara bra att testa flera av dessa. Då ser man snart om programmet uppfyller företagets krav.

Online eller lokalt?

När det gäller onlinebaserade faktureringsprogram är de ofta bättre än de som installeras och körs lokalt på datorn. Detta eftersom fler möjligheter och större säkerhet finns. Man behöver inte oroa sig för att datorn måste med på semestern, eller tänka på att datorhaveriet kan förstöra hela faktureringen.

Dyrt eller billigt program?

Faktureringsprogram finns i flera olika modeller och prisklasser. Det man väljer kan många gånger vara en smaksak men det är viktigt att kontrollera så att programmet uppfyller de krav företaget verkligen har. De allra billigaste programmen fungerar vanligen inte till företag som omsätter flera miljoner kronor per år.

Måste man ha faktureringsprogram?

Det finns inget krav på att man måste ha ett faktureringsprogram. Det viktiga är att man arkiverar alla fakturor i ett bestämt nummersystem, i ordningsföljd. I övrigt kan kvitton och fakturor skrivas för hand, i ordbehandlare, eller i ett anteckningsblock, vilket kan vara bra att känna till.

Hur skickas fakturan?

När man skapar en faktura kan man i många fakturaprogram välja att skicka fakturan med post, eller e-post. Det är lika enkelt oavsett vilken metod man väljer. Med ett knapptryck kan man få fakturan utskriven, lagd i ett kuvert och sedan skickas den till kunden. Detta kan dock kosta extra.