Med ett namn som Mr Shoebox förs tankarna inte direkt till ekonomi, men det är på många sätt en toppmodern bokföringstjänst där allt kan skötas via en app. De marknadsför sig själva som billigare, enklare och bättre än konkurrenterna. Låt oss titta närmare på vad Mr Shoebox har att erbjuda.

Den första fördelen som lyfts fram med Mr Shoebox är möjligheterna att spara pengar. De hävdar att deras kunder sparar i genomsnitt omkring 14 000 kr per år. Anlitar man en dyr redovisningsbyrå eller en konsult för att sköta bokföringen som småföretagare är dessa siffror trovärdiga. Vissa kan rentav spara mycket mer än så.

Sammanfattning

  • En tjänst som riktar sig mot entreprenörer som vill underlätta bokföringen.
  • Allt sköts via en app som enkelt laddas hem.
  • I appen anger man sina behov och får erbjudanden från bokföringsbyråer.
  • När man jämfört och gjort sitt val är det bara att göra sin bokföring direkt i appen.
  • Behövs en komplettering kan bokföringsbyrån meddela i appen.

Mer om fördelarna

Något annat som småföretagare och egenföretagare har dåligt med är tid. Många arbetar redan övertid för att sköta den dagliga verksamheten. Då hjälper det att få avlastning i ekonomiarbetet. Mr Shoebox menar att deras kunder får ungefär 1-2 dagar extra per månad för att göra annat. Det har också ett stort värde.

Ytterligare en fördel som Mr Showbox tar upp är enkelheten. Många saknar erfarenhet av bokföring och innan man startar eget brukar just bokföringen vara vad som avskräcker mest. Med Mr Shoebox kan bokföringen göras oerhört smidig och enkel. De har ett kort filmklipp på hemsidan som visar hur mycket programmet underlättar för entreprenörer.

Sist men inte minst är själva appen gratis. Många konkurrenter kräver betalt för att få tillgång till deras bokföringstjänst. Mr Shoebox däremot låter nya användare omedelbart komma igång och prova på tjänsten. Just att den används via mobilen skiljer också ut dem från mängden. Aldrig tidigare har det varit så flexibelt och snabbt att ordna upp bokföringen.

Hur Mr Shoebox fungerar

I appen börjar man med att ange sina behov. Det handlar om saker som antal fakturor till kund per månad, antal leverantörsfakturor per månad och antal kvitton per månad. När man är klar får man erbjudanden med prisförslag. Mr Shoebox samarbetar med flera bokföringsbyråer och kopplar ihop sina kunder med de billigaste.

När man jämfört bokföringsbyråer och gjort sitt val går det att sköta all bokföring via mobilen. En frågeruta kommer upp där man väljer vilken händelse man vill skapa, antingen kostnad, intäkt eller övrigt. Verifikationer som kvitton, leverantörsfakturor eller kundfakturor kan man fota direkt i appen. Tack vare Mr Shoebox molnbaserade lösning blir de omedelbart tillgängliga för bokföringsbyrån.

Skulle information saknas eller om det finns något annat problem kan bokföringsbyrån återkoppla direkt genom ett meddelande som kopplas till aktuell bokföringshändelse. På mobilen kommer ett meddelande både som push-notifikation och på mejl, vilket gör dem mycket svåra att missa. Sedan får man eventuellt komplettera bokföringshändelsen mer mer information, eller kontakta bokföringsbyrån för ännu mer hjälp.

Rapporter ger bra översikt

När bokföringen är klar får man överskådliga och tydliga rapporter levererade direkt via appen. Inte minst för mindre företag och för egenföretagare som inte har någon ekonomiavdelning måste man lägga krut på att ha koll på ekonomin. Med Mr Shoebox rapporter underlättas planeringen av moms och skatt.

De funktioner som finns tillgängliga i appen för Mr Shoebox är kundfakturor, leverantörsfakturor, kvitton, tidrapporter, att-göra-listor som kan skapas automatiskt, direkt kommunikation med bokföringsbyrån, bokföringsrapporter i realtid och dokumentarkiv med viktiga bolagshandlingar. Själva appen fungerar för alla de vanliga operativsystemen såsom Android och iOS. På hemsidan finns länkar för att ladda hem appen.

För att komma i kontakt med Mr Shoebox finns ett kontaktformulär på hemsidan. Vill man bara ha en lite närmare presentation av appen går det utmärkt att kontakta dem. I deras hjälpcenter finns också en sektion med svar på vanliga frågor. Ofta är det smart att kolla där först, eftersom alla de vanliga funderingarna redan har svar.

Mr Shoebox – bokföring på företagarens villkor from Mr Shoebox on Vimeo.

Ett helt nytt sätt att hantera bokföring

Mr Shoebox är ett system som skapar helt nya förutsättningar för Entreprenörer och Administratörer (bokföringsbyråer) att snabbt, tydligt och enkelt kommunicera med varandra. De får tillsammans en total överblick över företagets ekonomiska läge och situation. Genom att ta kort, scanna eller maila in kvitton, ställa frågor direkt i anslutning till sina underlag eller skicka separata meddelanden till administratören skapas en unik kommunikationslösning som ger entreprenören total överblick och flexibilitet – samtidigt som det sparar en substantiell mängd tid för administratören.

Med Mr Shoebox har du alltid hela företagets ekonomi uppdaterad och tillgänglig – varhelst du befinner dig.

Hur mycket kostar Mr Shoebox?

Appen, som kopplar ihop ens företag med lämpliga bokföringsbyråer, är gratis. De kommer lämna ett prisförslag beroende på hur behoven ser ut. Alltså kan det bli ganska individuellt exakt vad det kostar. Eftersom flera byråer kan ställas mot varandra, pressas dock priserna nedåt och månadskostnaden blir låg.

Går det att integrera Mr Shoebox med andra system?

Även för administratörer är användandet mycket enkelt. Alla underlag som kunden skickat in kan skrivas ut eller så kan all information föras över till en så kallad SIE-fil som är vad som används i de stora bokföringssystemen. Det underlättar också eventuellt byte av bokföringsbyrå.

Var ligger Mr Shoebox kontor?

Mr Shoebox är ett svenskt företag med huvudkontor i Vasastan, Stockholm. Kunder är välkomna att göra ett besök och spåna vidare på olika idéer hur tjänsten kan utvecklas ytterligare. Mr Shoebox strävar hela tiden efter att göra sin mjukvara enklare, både för entreprenörer och för de bokföringsbyråer som fungerar som administratörer.

Är Mr Shoebox säkert att använda?

Företaget skyddar all kundinformation i enlighet med rådande praxis. Appen är noggrant testad och har blivit godkänd för att vara i Apples App Store och på Google Play. Samtidigt har man förstås som användare ett ansvar att skydda sina inloggningsuppgifter. Alla användarvillkor kan enkelt läsas igenom när man installerar appen.

Vad händer om man glömmer sina inloggningsuppgifter?

Vid ”logga in” finns en länk till ”glömt lösenord?”. Där kan man återställa lösenordet med hjälp av sin registrerade e-postadress. I mejlet som skickas följer man länken och kan sedan välja ett nytt lösenord. Har man glömt sitt användarnamn eller sin e-postadress går det att kontakta Mr Shoebox support.