Wint Recension

Redovisningsbyrån Wint (numera belägen i Göteborg) har känt på en allt större framgång, genom att man på ett avslappnat men seriöst sätt valt att ta sig an alla typer av företag för att sköta deras ekonomi och/eller bokföring. Wint ansvarar för bokföring och ekonomi för olika företag och vill samtidigt förmedla en familjär känsla. Genom att erbjuda automatisk bokföring på ett unikt sätt, har man sett till att utmärka sig.

Man vill på detta sätt få folk att bilda sig en positiv bild av denna redovisningsbyrå som har som motto att göra det så enkelt och effektivt för kunderna som möjligt. Wint menar att många andra byråer trots betalning, ändå låter kunderna göra en stor del av bokföringsprocessen och detta vill man undvika helt.

Bokföring utan trubbel

Wint

Pressbild: Wint

Wint är av den åsikten att många andra redovisningsbyråer ibland ligger på latsidan eller låter kunderna utföra tråkiga moment även om det ligger på byråns ansvar. Wint vill istället lösa allt det tråkiga för företagare genom att göra det allra mesta åt dem. Dock finns det naturligtvis moment som du måste stå för själv. Som företagare har du nämligen ett ansvar för vissa saker enligt svensk lag.

Som kund hos Wint måste man godkänna, skicka in samt skapa sina fakturor. Detta ter sig ganska självklart eftersom Wint själva inte kan veta vilka utlägg du gör eller vilka kunder du får fakturor av. Det är också svårt för Wint att veta när fakturorna anländer, och därför måste du som användare tillhandahålla denna information. Detta är dock en mycket liten process om man jämför med resten av de måsten som bokföring innebär.

Du måste själv knappa in dina fakturor i systemet och Wint bokför dem först när de är betalda. Man väljer att även göra månadsbokslut för att stämma av med alla kostnader du haft för månaden. Wint tar sig även an andra uppdrag, som att hantera löner, deklarera moms, samt sammanställa årsredovisningar och bokslut.

Wints system

Wint i GöteborgWint har skapat ett eget system som gör hela processen per automatik. Detta innebär alltså att du bara behöver skicka in kvitton och skapa en faktura för att sedan låta byrån göra resten. Att göra detta är inte svårt om du använder Wints app, där du också kan fotografer sina kvitton för att bokföra utlägg och representation.

Systemet lär sig dessutom löpande om de fakturor du skickar ut, vilket leder till att det till slut erbjuder en rad alternativ som du bara kan godkänna när du hamnar på rätt sort. På så vis blir processen enklare ju mer tiden går, och behövs någon komplettering, så ber systemet om det. Wint är med andra ord ett av de företag som ligger i framkant när det gäller att använda AI och machine learning för att underlätta för sina användare.

Wints system är integrerat med dig och redovisningsbyrån och allt sker i samverkan mellan bägge parter. Det är just detta som gör det hela så enkelt. Det som du skapar syns sedan hos Wint som tar hand om resten när du har godkänt, skickat in eller skapat din egen faktura och du får även löpande rådgivning.

Att komma igång hos Wint

Om du som företagare sneglar åt Wints håll så kan du börja med att gå in på deras hemsida för att se hur mycket deras tjänster skulle kosta. Har du 0 anställda är priset 750 kr/mån och därefter klättrar det uppåt. Du väljer helt enkelt antal anställda och får fram ett månadspris.

Du fyller sedan i formuläret för att en medarbetare ska kunna kontakta dig och när så är skett går ni igenom systemet tillsammans. Därefter skapas ett eget konto hos Wint där du ger byrån behörighet till din bank och Skatteverket. Om du har en annan byrå så kontaktar Wint denna åt dig och begär siffror och underlag.

När allt sedan är på plats så är det av rutin att sammanställa hur du som företagare brukar jobba och hur processerna brukar se ut. Då alla arbetar olika vill Wint sätta upp arbetsmetoder och rutiner med dig för att sedan låta allt rulla på i sin ordning och påbörja din bokföring.

Vilket system använder sig Wint av?

Wint har ett eget dataystem som du som kund får en genomgång av när du bestämmer dig för att bli deras kund. Det finns även som app och bör laddas ned för att kunna arbeta med dem. Appen heter kort och gott Wint och är helt gratis.

Tillkommer det dolda kostnader?

Nej, Wint bjuder på uppstart o.s.v. och det priset du får när du kontaktar dem, är det pris som gäller under hela ditt abonnemang. Skulle du vilja byta till en annan redovisningsbyrå inom kort så behöver du heller inte säga till alltför långt i förväg utan endast låta dem göra klart månadens jobb.

Vilka banker har Wint stöd för?

Wint säger sig ha stöd för alla de svenska banker de hitintills har stött på, såsom Danske Bank, Swedbank, SEB, Nordea och handelsbanken men även mindre banker som Länsförsäkringar, ICA-banken och Ålandsbanken m.fl. Har du en liten bank ska det alltså inte vara något problem då Wint brukar lösa det.

Vad gör inte Wint?

De betalar inga leverantörsfakturor utan ditt godkännande, du måste själv scanna in kvitton och du måste även själv skapa dina fakturor. Systemet är dock enkelt och ifyllt i förväg vilket gör att det med några enkla knapptryck går att fixa på egen hand. Wint bokför heller inte fakturor förrän de är betalda.

Vad är Wint Academy?

Klickar du dig in på Wint Academy så kan du ta del av en rad artiklar som kan guida dig igenom djungeln av information och fakta när det gäller att driva eget företag. Man kan säga att det fungerar som en webbtidning för företagare som söker guider, artiklar eller rapporter av olika slag.

Sammanfattning

  • Wint är en redovisningsbyrå baserad i Göteborg.
  • Man fokuserar på bokföring och ekonomi.
  • Priserna för att anlita Wint varierar beroende på hur många anställda ditt företag har.
  • Deras affärsidé är att ta hand om all bokföring och fakturering och göra den tråkiga processen kort.