Wrebit erbjuder företagare ett snabbt och modernt sätt att fakturera och bokföra på, genom att ha skapat en app som laddas ned. Denna app bidrar till att all fakturering och löpande bokföring kan göras på stående fot utan tvång att sätta sig ned vid en dator. Wrebit är således ett bokföringssystem i app-form. Företaget är dock inte en konkurrent till den traditionella redovisningsbyrån, snarare ett komplement.

Appen kan laddas ned i Google Play eller App Store och kostar 99 kr/mån efter en 14-dagars provperiod. På så vis kan du förvissa dig om att du trivs med metoden och att den fungerar som den ska. Gänget bakom appen består av en grundare och 3 medarbetare som ville göra livet enkelt för de minsta företagen – de som sällan är lönsamma för traditionella byråer att ta in som kunder.

I och med att Wrebit samarbetar med redovisningsbyråer påminner de om Mr Shoebox. En målsättning med Wrebit är att även den som inte har förkunskaper på området ska kunna bokföra.

Vad Wrebit gör

Appen från Wrebit ser till att ha tillräckligt med underlag och mallar för att du enkelt ska kunna göra din bokföring och fakturering så snabbt som möjligt. Detta är särskilt viktigt om du är entreprenör eller hantverkare då du vanligtvis är ute och far eller utför tjänster åt folk.

Appen innehåller bland annat funktioner som att göra fakturor till kunder, bokföring av löner, rapportering av arbetsgivaravgifter, bokföring av egna utlägg, bokföring av Swish, bokföring av friskvård, ändra felbokförda datum och avvikelser, bokföring av representation samt en rad andra punkter som är viktiga för det lilla företaget och den självständige näringsidkaren.

Appen sträcker sig till alla typer av bolagsformer och företag, men i mångt och mycket har man utvecklat appen för den som inte har alltför många anställda. Det första man måste göra när man har appen nedladdad i telefonen, är att uppge all väsentlig information om sitt företag. Det går bra att använda sig av båda bokföringsmetoderna.

Användning och demonstrationer

När appen och systemet har fått ta del av all information om ditt företag så är det dags att komma igång. Wrebit har visserligen en support om något skulle krångla men själva introduktionen och genomgångarna måste du komma underfund med själv. Dock har man på hemsidan, ett flertal ingående filmer som demonstrerar olika scenarier.

Det finns detaljerade frågor på Wrebits hemsida som du kan klicka dig vidare på för att få se en grundlig demonstration av det moment du önskar se. Wrebit har glömt väldigt få funktioner och därför kan det ta lite tid att bekanta sig med dem alla. Användarmanualen är dock välorganiserad och lättförståelig.

När du kommer in i appen har du alla sektioner klart och tydligt framför dig. Dessa är bland annat ”Fakturor”, ”Rapporter”, ”Bokför”, ”Avdragslexikon”, ”Moms”, ”Arkiv”, ”Ej bokfört” o.s.v. Alla dessa delar kan medföra frågor och därför har man lagt upp ett urval av filmer som utförligt förklarar hur man går tillväga.

Appens innehåll

Tanken med Wrebits app är att alla ska kunna sköta sin bokföring själva utan att behöva anlita dyra redovisningsbyråer. Grundläggande delar i appen är bokföring och fakturering men du kan även gå in för att skapa rapporter och ladda ned till Skatteverket, förse dig med info över giltiga avdrag samt fotografera kvitton m.m.

Appen innehåller också många mindre funktioner som uppladdning av företagslogga, sökning av en redovisningsbyrå eller inställningar av kontonummer m.m. Wrebits app är mycket användarvänlig och enkelt utformad så den mest ovane ska kunna hantera den. Du behöver heller inte ha några som helst förkunskaper om bokföring eller fakturering, för att använda dig av den.

Tanken med Wrebit var att skapa en digital lösning för företagare och detta har man lyckats med. Dock kan vissa moment vara lite knepiga såsom bokslut och särskilda bokföringsalternativ, vilket ibland kan vara komplexa delar. Emellertid kan du bokföra dessa alternativ genom att gå in på ”manuella verifikationer” där alla konton för kompletta bokslut existerar.

Wrebit

Sammanfattning

  • Wrebit är ett företag som skapat en bokförings-och faktureringsapp
  • Grundaren ville tillgodose behovet för de minsta näringsidkarna
  • Personerna bakom appen är redovisningskonsulter
  • Wrebits tjänst är ett komplement till en traditionell redovisningsbyrå, och företaget samarbetar med många redovisningsbyråer
  • Wrebit lämpar sig för företag i farten
  • Med Wrebit är det enkelt att scanna fakturor
  • Vissa organisationer erbjuder appen till sina medlemmar till en billigare månadskostnad
  • Genom Wrebit kan ditt företag få en löpande administration och ha kontoret på fickan

Vilket operativsystem har Wrebit stöd för?

Wrebit har stöd för iOS och Android och kan laddas ned på alla mobila enheter som du har tillgängliga. Har du ett annat operativsystem kan du dock vara tvungen att byta, men å andra sidan är iOS och Android de vanligaste systemen och används av de flesta.

Kan jag exportera data?

Ja, du kan enkelt exportera data från appen in i andra ekonomisystem som du kanske använder i andra sammanhang. Detta är också bra att veta om du till exempel har hjälp av en redovisningsbyrå när det är dags att upprätta bokslut. Överförandet sker med SIE-filer och kräver ingen förkunskap.

Hur avslutar man ett abonnemang?

Vill man avsluta sitt app-abonnemang så kan man enkelt göra det i appen. Då går man in under rubriken ”Företagsinställningar” och klickar på underrubriken som kommer ge en demonstration hur man avslutar en provperiod eller ett abonnemang direkt i mobilen samt hur man laddar upp en logga, ändra kontouppgifter, o.s.v.

Var finns debet och kredit i appen?

Wrebits grundare har velat göra ett komplett program för mikroföretag som inte alla gånger är så lönsamma. Man har också velat skapa en app som är så enkel och användarvänlig som möjligt och därför har man faktiskt skrotat debet och kredit som i annat fall skulle kunna skapa problem.

Vilka samarbeten har Wrebit?

Wrebit är inte bara en app utan ett hängivet gäng bakom denna. Dessa personer har redan skapat en rad samarbeten mellan kunder och redovisningsbyråer och Wrebit själv är ständigt på jakt efter nya ansikten. Bland annat har man ett samarbete med Unionen Egna Företagare som erbjuder appen billigare till sina medlemmar.