Det svenska företaget Zenconomy har specialiserat sig på praktisk bokföring till småföretagare. Deras bokföringsprogram anses lätt att använda och kan kombineras om man har det behovet. Dessutom är programmen webbaserade så att du när som helst kan sätta dig ned med dina konteringar och/eller fakturor. Företaget erbjuder en rad olika funktioner med sina program.

Oavsett vilken bolagsform du har så är Zenconomy tydliga med att deras system passar alla. Dock är bokföringsprogrammen inte avsedda för alltför mycket komplicerad användning och vissa funktioner som bankkoppling, deklaration och årsbokslut finns inte med. Men för en mindre företagare som vill ha ett enkelt system att ta fasta på, är Zenconomy ett bra val.

Zenconomy sammanfattning

Zenconomy själva är ett litet aktiebolag, baserat i Stockholm och har skapats för att underlätta för företagens bokföringsprocesser.

  • Zenconomy har skapat program för bokföring, sortering och fakturering
  • Företaget sträcker sig till alla bolagsformer i mindre skala
  • Bokförings- och faktureringsprogrammen är webbaserade
  • Alla system är mycket lättanvändliga
  • Systemen kan testas gratis i 15 dagar innan köp

Mer fokus på verksamheten

Zenconomys motto är att du som företagare ska kunna använda programmen/systemen så enkelt och smidigt som möjligt för att kunna koncentrera dig på din egen verksamhet. De vet att bokföring är en krånglig – och inte alltid roligt process, vilket gör att man vill erbjuda enkelhet med både pris, tillgänglighet och användarvänlighet.

Alla program är lätta att komma underfund med och är också skapta för att passa den mindre företagaren oavsett bolagsform. Stöd till RUT/ROT-avdrag, balans- och resultatrapporter samt möjlighet att även få statistik på din fakturahantering är några få saker som systemen är utrustade med. Bokföring, Sortering och Fakturering är de system som finns tillgängliga.

En nackdel med Zenconomys program är att systemen inte är direkt integrerade med varandra. Detta innebär således att du måste komplettera om du vill åt båda delarna. Ett program kostar 79 kr/mån och vill du ha alla tre systemen så får du dem till en billigare månadskostnad. Priserna är desamma, oavsett bolagsform.

Zenconomys system

Zenconomy har tre system som kan köpas separat. De är Bokföring, Sortering och Fakturering.

Sortering innebär att du som vanligtvis inte har koll på alla dina kvitton, kan använda detta system för att hålla koll på alla verifikat som hör bokföringen till. Med appen kan du fota av kvitton och lägga dem i datumordning mm.

Sortering gör även att du får koll på alla fakturor. I annat fall är Fakturering det program som man pushar för. Här kan du schemalägga fakturorna, hålla koll på kundens öppnande av fakturan och bokföra dem automatiskt om du samtidigt använder Zenconomys Bokföringsprogram. Det är fullt möjligt att köpa alla program i ett, vilket också blir billigare.

Bokföring är annars det Zenconomy har lagt mest krut på och även om inte programmet inkluderar de mest avancerade funktionerna, så passar de den lilla företagaren som kanske inte har all den kunskap som krävs. Basen av ett bokföringsprogram finns där och mallar, autoräkning och förmågan att göra ändringar om något går snett, är alltid möjligt.

Att bli kund hos Zenconomy

Om du tycker Zenconomy verkar vara företaget för din firma så kan du med ett enkelt knapptryck köpa de program som önskas. Hos Zenconomy kan du lätt beställa genom att enbart bestämma dig för det program som väcker intresse och sedan betala med direkt kortbetalning.

Du börjar genom att klicka på din nuvarande företagsform för att få hjälp med priser eller erbjudas möjligheten att få prova på programmet/programmen i 15 dagar. Du behöver inte uppge en e-postadress men detta kan dock vara bra om du sedan vill logga in och få ett smidigare köp nästa gång.

En fördel med Zenconomy är att man som kund har mycket inflytande. Personerna som skapat programmen är själva två företagare med smak för enkel bokföring och om du inte är nöjd med något i programmen, sker en justering inom kort. Det familjära intrycket och den småskalighet som känns av hos Zenconomy, gör att man känner en trygghet.

Hur integrerar jag i Zenconomy?

Zenconomy har ett API som gör det fullt möjligt att bygga integrationer på beställning eller utveckla saker och ting på egen hand. Du börjar då med att skapa ett konto för att utveckla och testa dig fram. När du är redo att börja koda, anropar du Zenconomy genom att konfigurera din REST-klient.

Vilken support kan jag förvänta med av Zenconomy?

Zenconomys grundare är alltid sugna på att svara på frågor och hjälpa till, så om du har en minsta fråga kan du mejla dem eller gå in på deras konto på Facebook. Dock kan det vara värt att veta att man inte har en telefonsupport, vilket inte alltid uppskattas.

Är Zenconomy enbart webbaserat?

Ja, ingen lokal installation behövs utan du kan använda dig av programmen vart du än befinner dig med internetuppkoppling. Detta betyder alltså att du både kan använda det från datorn eller i din mobil. Detta gör också att det är byggt för små företag även om större aktörer också kan köpa dem.

Kan jag exportera data till en revisor?

Ja, Zenconomy ger dig möjligheten att exportera data av din bokföring i SIE-format så att du enklare kan skicka den till din revisor eller bokföringskunsult. Detta är ett format som stöds av i stort sett alla bokföringsprogram och på Zenconomy är det SIE 4 som gäller.

Vilken bokföringsmetod stödjer faktureringsprogrammet?

Hos Zenconomy måste du använda dig av faktureringsmetoden, eftersom man anser att detta är den bästa. Använder du kontantmetoden bör du alltså byta metod om du kan. Däremot kan du bokföra med kontantmetoden i Zenconomy Bokföring. Då använder du mallarna för kvitton istället för de mallar som är avsedda för fakturor.