Zervant marknadsförs som ett faktureringsprogram för småföretagare och egenföretagare. Tidigare var Zervant ett mer fullfjädrat bokföringsprogram, men från och med 2017 lade man om strategin för att istället fokusera på att vara ett verktyg för fakturering, som är tillgängligt i form av en onlinetjänst. Zervant kan testas gratis i 30 dagar.
Flera tusen företagare i Sverige använder Zervant. Att programmet är populärt är ett gott tecken för framtiden. Mjukvaran är utvecklad för att vara enkel att använda. Även företagare som saknar kunskap och erfarenhet om bokföring kan relativt snabbt sätta sig in i hur Zervant fungerar. En egenföretagare har möjlighet att spara in många timmars jobb per vecka.
Smidigt sätt att skicka fakturor
Zervant har som mål att det inte ska ta mer än 30 sekunder att fakturera. Med faktureringsprogrammet går det att fakturera precis som man vill, antingen med brev, e-post eller som en PDF-fil. Mycket arbete har lagts på att göra designen så enkel och tydlig som möjligt.
Upplägget med en onlinetjänst gör att Zervant är tillgängligt från vilken dator som helst, så länge det finns en internetanslutning. Många är tveksamma till att starta eget på grund av allt administrativt arbete. Med ett program som Zervant slipper man många av de vanligaste problemen. Det är lättbegripligt och effektivt.
När Zervant används så undviker man mycket av grovgörat kring fakturering. För alla med ett pressat tidsschema innebär detta mer tid över till annat. Genom åren har programmet utvecklats för att bli ännu enklare.
Om Zervants historia
Företaget grundades 2010 med grundidén att folk tröttnat på allt pappersarbete och allt administrativt krångel som krävdes för att driva eget. Sedan dess har de vuxit till ett team på cirka 40 personer som gör allt för att faktureringsprogrammet ska utvecklas och ge de allra bästa förutsättningarna för samtliga kunder.
Huvudsakliga marknader för Zervant är Sverige, Finland, Frankrike, Storbritannien och Tyskland. Deras tidiga framgångar lockade många investerare och de har fått flera utmärkelser i branschen för sitt program. Totalt har de säkrat upp över fyra miljoner euro i finansiering från olika affärspartners, vilket betyder att Zervant har resurserna för att fortsätta utveckla sin onlinetjänst.
En av grundarna heter Mattias Hansson. Hans bakgrund är hos storföretaget Nokia där han arbetade som bland annat strategi- och produktchef. Mattias träffade Tuuka Koskinen som är den andra grundaren. Koskinen hade en bakgrund i den finska banksektorn och hade även arbetat på Reuters Financial Software. Tillsammans valde de att starta Zervant.
Hur Zervant fungerar
För att använda Zervant besöker man deras webbplats och registrerar sig där. Det är gratis att öppna ett konto. I Zervant erbjuds följande funktioner: försäljningsfakturor, återkommande fakturor, påminnelsefakturor, offerter, prisberäkningar, kreditnotor, följesedlar och kvitton. Man kan också skapa en produkt- och kunddatabas, vilket ger en bra översiktlighet.
För varje faktura i Zervant syns det mycket tydligt vad den har för status. Som egenföretagare behöver man inte längre hålla sådant i huvudet. När en faktura blir förfallen skickas ett automatiskt meddelande. Om kunden inte betalar går det via Zervant att skicka en påminnelse. Har det gått tillräckligt lång tid kan man skicka vidare till inkasso.
När företagare använder Zervant brukar även deras revisor uppskatta detta. Samtliga uppgifter från faktureringen kan enkelt förmedlas till revisorn. Antingen kan informationen exporteras som en Excel-fil eller i det populära PDF-formatet. Förutom att allt går snabbt och smidigt minskar också risken för att den mänskliga faktorn leder till misstag när uppgifterna ska förmedlas.
Att exportera från Zervant
Att kunna exportera filer från bokföringsprogrammet är något som efterfrågas av många. Export av filer gör det möjligt dels att lämna in bokslutet i form av en fil, dels att exportera bokföringen från ett program till ett annat. Det filformat som används för detta är SIE, men det finns olika typer av SIE-filer.
Zervant kan inte exportera SIE4E-filer, där transaktioner, kontosaldo och ingående balans finns med. Balans- och resultaträkningen kan än så länge exporteras som PDF-fil. Däremot går det att exportera SIE4I-filer, som innehåller transaktionerna i huvud- och grundboken. Balanserna ingår dock inte i denna fil. Observera också att du inte kan använda webbläsaren Safari för att ladda ned SIE-filerna, eftersom de får fel ändelse. Använd istället Chrome eller Firefox.